Om oss

Norsk Pasientforening hjelper pasienter som har problemer med helsevesenet. Vi tar i mot henvendelser fra alle. Vi får driftstilskudd over statsbudsjettet for å drive kontoret, og hjelpen vi gir er gratis. Kontoret består av tre pasientrådgivere, en kontormedarbeider og generalsekretær. 

Kontakt oss

Norsk pasientforening
Tlf: 22 00 74 00
(mandag til torsdag fra kl 10-15, fredag fra kl. 10-12)

E-post: post@pasient.no

Postadresse:
Postboks 376 Sentrum
0102 Oslo
Brosjyre for helsepersonell

Kronisk diaré etter sykehustabbe

Kvinne (22) ble innlagt med klare symptomer på tarmslyng. På grunn av svikt i sykehusets medisinske kunnskap, ble hun ikke operert før etter 36 timer. Da var det for sent å unngå varige skader. Kvinnen fikk kronisk diaré.

Ødelagt tarm Kvinnen hadde både sprutbrekninger og store magesmerter da hun ble innlagt med det som viste seg å være tarmslyng. Symptomene var helt i tråd med læreboken. Da hun omsider ble lagt på operasjonsbordet, var både deler av tynntarmen og deler av tykktarmen ødelagt. Hun måtte fjerne deler av tarmen, og fikk kronisk diaré etterpå.

Nerveskader Legen som opererte kvinnen for tarmslyng, var uerfaren, og feil under operasjonen ga henne varige nerveskader. I tillegg til den medisinske feilbehandlingen, ble pasienten oversett og avvist av sykehuset etter operasjonen. Hun fikk ingen forklaring på det som hadde skjedd, hun fikk ingen beklagelse for feilbehandlingen, og sykehuset prøvde først og avfeie nerveskaden som et psykisk problem.

Tok opp kampen Kvinnen fant seg ikke i verken feilbehandlingen eller sykehusets oppførsel etterpå. Hun kontaktet Norsk Pasientforening, og fikk hjelp til å søke erstatning hos Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). I løpet av saksbehandlingen fikk pasienten svar på spørsmålene om hva som hadde gått galt. I tillegg ble hun tilkjent erstatning.

Norsk Pasientforenings erfaring er at pasienter som er feilbehandlet nesten alltid har et sterkt behov for å få klarhet i hva som har skjedd, og hvorfor det skjedde. Mange trenger også en beklagelse for å kunne gå videre og tilpasse seg en hverdag med kroniske plager. Når sykehus verken forklarer eller beklager, og i tillegg avviser fysiske symptomer som psykiske plager, opplever mange pasienter at de blir krenket.